Väsyttää , mutten mitenkään malta mennä nukkumaan , kun nämä myöhäisen illan tunnit ovat sitä paljon puhuttua laatuaikaa , mutta "24"h äidille vain ja ainoastaan itselleni :D

 

  Viimeviikko vietettiin Tiistaista eteenpäin mummon luona Keuruulla. Yritimme  sumplia siellä päässä sen satoja "juttuja" , joita tuo papan taannoinen aivoverenvuoto on tuonut tullessaan .

   Papan tila ei ole juurikaan kohentunut, muttei huonontunutkaan , muutamia sanoja hän  on alkanut sanomaan , lähinnä -joo, - ei,  tyylisiä, mutta edistystä kuitenkin sekin.

  Ihan ensimmäistä kertaa elämässämme olemme seuranneet vierestä minkälaisia asioita teettää perheelle , kun toinen puolisoista äkillisesti sairastuu niin vaikeasti, että tavallaan "lakkaa olemasta " , ja täytyypä sanoa, että kyllä hirvittää tuo jäljelle jääneen turvattomuus !

  Siinä vaiheessa, kun potilaan tila on niin vaikea , että hänet luokitellaan pitkäaikaispotilaaksi tarkoittaa se sitä, että hänen tuloistaan (tässä tapauksessa työeläke) otetaan hoitomaksuna 82%  , jos potilaalla on asunto, luottokortti tai mitä tahansa säännöllisiä menoja niitä ei yksinkertaisesti tuossa laskelmassa huomioida , vaan tyly käytäntö on , puoliso hoitaa lainat ja laskut tai jättää "pystyyn", mutta hoitomaksuihin nyt kuitenkin menee tuo 82% kuukaudessa .

  Huh, huh . Jospa tuo oma ukko tuosta vaikka kosauttaisi työmatkallaan hirvikolarin ja jäisi vihanneksena makoilemaan terveyskeskukseen niin aika kusessa oltaisiin ja ihan kirjaimellisesti!!!

   Muutenkin nämä käynnit pitkäaikais potilasta katsomassa ovat avanneet omat silmäni kauhusta ymmyrkäisiksi, että toivottavasti ei ikinä itselleni , eikä läheisilleni, eikä kenellekään käy noin , että se ainut "elämää ylläpitävä" ympäristö on kolkko sairaalahuone , jossa makoilee vierivieressä useampi mammarainen tai papparainen suu auki ja kuola valuen ja joita sitten käydään välistä kääntelemässä ja ruokkimassa ja tuo saattaa sitten jatkua vuosikausia, pahimmissa tapauksissa vuosikymmeniä !

  Nämä asiat ovat viime aikoina pakostakin heiluneet mielessä vähän liiaksikin ja monenmoisia ajatuksia pyörii pienessä pääkopassani asian tiimoilta. Olin kymmenisen vuotta sitten työharjoittelussa viiden viikon pätkän eräässä vanhainkodissa ja sieltä jäi mieleeni tunne, että hoitajat kohtelivat hyvin ja lämpimästi asukkaita , mutta kiire ja henkilökunnan vähyys näkyivät jo tuolloin liiankin hyvin vanhain"kodin" miljöössä .

   Eniten itseäni säälittivät ne (pappaosastolla kun olin) papat, joilla päänuppi pelitti edelleen kuin partaveitsi, mutta muu kroppa ei ihan enää mukana tullutkaan ja siksi tarvitsivat apua vessareissuilla ja pahimmissa tapauksissa joutuivat käyttämään vaippaa ja olivat tuon vuoksi niin noloja , että yhden vessakäynnin tai vaipanvaihdon vuoksi meni monelta vanhukselta puolipäivää pilalle .

 Toinen itseäni (silloista tupakkinaista) kauhistuttanut asia oli se , että papparaiset, jotka olivat polttaneet koko ikänsä norkoilivat osaston kanttiinin ovipielessä ja kerjäsivät hoitajilta omia tupakoitaan ja koska käytäntö osastolla oli (tämän ymmärrän hyvin) , että hoitaja tuli tarjoamaan tulen tupakkaan saattoivat päivän kessuttelut jäädä neljään , viiteen savukkeeseen miehellä, joka kotona ollessaan veteli reilusti toista askia päivässä ...

.. Joo, joo, ei ole tupakka terveellistä ei, mutta pitäähän täydellä järjellä varustetulla vanhalla ihmisellä olla oikeus päättää kuitenkin omista asioistaan , vaikka laitoshoidossa olisikin !

  Jostakin muistan joskus lukeneeni artikkelin , jossa kerrottiin kuinka vanhuksille olisi kaikkein "terveellisintä" syöttää reilua , maistuvaa kunnon kermassa ja voissa valmistettua ruokaa ja tämän väitteen allekirjoitan ihan maalaisjärjellä varustettuna , ilman mihinkään tieteelliseen "löpöhöpöön" perustamatta .

   Jos kasi-ysikymppinen mummeli , jolla on muutenkin huono ruokahalu saa yliterveellistä, vähärasvaista "terveysruokaa" päivästä toiseen sen elämän laatu ei siitä hirveästi ainakaan huonone jos tuon äklötyksen sijasta hälle tarjotaan kunnon maistuvaa , Reippaasti rasvaa ja kaloreita sisältävää sapuskaa , joka maistuu hyvälle ja joka saa päivän ruokahetket tuntumaan hetkittäisiltä juhlilta ! ... oisko se sitten niin paha ... ?

 ..kaRKaa karkaa ja taas toisaalta tästä aiheesta voisi jatkaa aamuun asti, joten se siitä :D

  Huomenna menemme Mallan kanssa neuvolaan , mutta eiköhän neiti "testit" läpäise , ihan valioyksilöltähän tuo meistä ainakin vaikuttaa  , hiukan vain mietityttää onkohan terveydenhoitaja samaa mieltä, kun tyttäreni tuntien tuo "lyö lossit pohjaan " ja kieltäytyy tekemästä neuvolassa yhtään mitään ...

 

1253467482_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

  Eetulla tarhakammo jatkuu, aamut ovat kurjia, kun poika jää päiväkotiin joka päivä itkemään, mutta päivisin hällä on kuulema jo ihan riemastuttaviakin hetkiä välillä.  Eiköhän tuo vielä totu ja meillähän ei lahjontaa käytetä , mutta siitä huolimatta jääkaapin ovessa on kalenteri , johon saa aina tarran hyvin menneestä päiväkoti päivästä ja kun tarroja on kertynyt kymmenen kappaletta tietää se Marttia:D  ... Jos joku muukin on kaltaiseni tyhmyri ja erehtyy miettimään "mitä ihmeen Marttia" , voin valistaa se on auto , joka on saavuttanut huiman suosion cars elokuvan roolihahmona :D

  1253467448_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

 Mukavaa alkanutta viikkoa taas kaikille :D  (Loppuun vielä Keuruun kauniita maisemia )