Matka Riikaan on onnistuneesti ja onnellisesti takanapäin joten nyt voisikin tehdä jonkinlaisen reissukuvauksen , koskien Rayanairin halppislentoja , Pirkkalan kakkos terminaalia ja ihanaista Riian kaupunkia:)

 

 Pirkkalan kentällä osui silmään ainakin kaksi eri "lenttis parkkia" , kentän oma (sikakallis) ja toinen ,käsittääkseni yksityinen "Pirkkalan lentokenttäparkki" , jossa parkkeeraus maksoi suunnilleen kolmanneksen aseman omaan parkkiin verraten , joten arvatkaapa kumpaa palvelua käytimme...  :D

  Parkkimaksun sai suoritettua joko luottokortilla (joita emme ottaneet mukaan lainkaan, johtuen siitä, että "kaikki" varoittelivat korttien käytöstä Riiassa useiden luottokortti rikkomusten vuoksi) , tai kolikoilla (2:den tai 1:den  euron  tai 50, 20 senttiä kolikoilla), joita meillä ei ollut laisinkaan mukana ja lentokentällä ei pystytty seteliä kolikoiksi vaihtamaan , joten ainut vaihtoehto oli ajaa lähimmälle huoltsikalle setelin vaihtoon , mutta ei pitänyt edes kiirettä lähtöselvityksen päättymiseen jäi vielä ruhtinaaliset 10 minuuttia , kun kaikki hommelit oli saatu kuntoon :D

Pirkkalan terminaali kakkosen kamaluudesta olimme  saaneet niin voimakasta ennakkoinfoa, että loppujenlopuksi yllätys olikin positiivinen . Eihän tuo hieno ollut, kaukana siitä, mutta "maailmalla" on tullut törmätyksi kamalampiinkin paikkoihin :D Isoimmaksi miikaksi miltei listaisin istuinpaikkojen riittämättömyyden kaikille. Ruinasimme mukaamme matkaseuraksi tätini miehineen ja tädilläni on jonkinasteinen liikuntarajoite, joten häntä eniten "rassasi" tuolien puute, mutta onneksi löytyi kohtelias kanssamatkustaja , joka lahjoitti oman istuimensa tädilleni .

 Ryanair, joka on kuuluisa siitä , ettei pahemmin myöhästele , oli nyt meno lennolla hiukan toista tuntia myöhässä, mutta paluu tulikin ihan minuuttiaikataulussa:D

  Ryanair oli joka tavalla positiivinen yllätys, koneet olivat sisätiloistaan siistejä ja palvelu nopeaa, mutta asiallista, ystävällistä ja hyvää . Rahalla olisi saanut paljon , mutta ilman rahaakin  sai miltei ilmaisen lennon ja mukaan vielä käsimatkatavaroita 10kg (ruumaan mentävistä laukuista menee maksu ). Liikuntarajoitteiselle Rayanair ei mielestäni ole ihan kaikkein paras vaihtoehto (johtuen jonkinasteisesta juoksukilpailusta koneeseen , jossa ei ole enakkoon varattavissa olevia istuipaikkoja ) , mutta hitaammillekin löytyy hyvin paikka , joten eipä tuokaan nyt ihan ongelmaksi osoittautunut ;D

1254907589_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

 

  Juomat koneessa ovat sikakalliita, joten niillä ja muilla maksullisilla palveluilla Ryanair ilmeisestikin "rahoittaa" halvat matkansa .  Lento Riikaan kesti tunnin ja heti aseman ulkopuolella oli iso rivi takseja odottamassa matkustajia . Valitsemallamme taksilla oli vakiotaksa , yhdeksän latia kaupunkiin ja tuo kelpasi meille . Taksikuski oli ystävällinen , ajoi meidätkin aivan perille hotellin oven eteen (jonne oli ajokielto) ja sai palkaksi sakot ... Yritimme selittää vähemmän ystävälliselle konstaapelille asiaa tätini "kepakkoon ja huonoon liikkumiseen" vedoten, mutta ei tainnut paljoakaan auttaa asiaa ... :(  Poliisit näyttivät kaupunkikuvassa muutenkin olevan hieman , miten sen nyt ystävällisesti sanoisi ... Silmiinpistävän innokkaita , suorastaan neuvostoaikaisia ...

                               HOTELLISTA:D

 

Täältä me sen löysimme :  http://www.booking.com/index.fi.html   , suosittelen palvelua kaikille , homma sujui kuin tanssi ja osottautui varsin edulliseksi .   Hotel Monte Kristo , jonka valitsimme osottautui loistavaksi valinnaksi , sijainti ei olisi voinut olla parempi ja huoneet olivat siistejä, kauniita ja jokatavalla ,varsinkin hintaansa nähden aivan loistavia ( 123E kolme yötä kahdelta sisältäen aamiaisbuffetin , ei paha:)

1254904983_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

1254907531_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

 Ainut miikka huoneissa oli , jos nyt hakemalla pitää miikkoja hakea ,huoneen hienoinen kylmyys ja kylpyammeen viemäri olisi voinut vetää hiukan paremmin , mutta  muuta moitittavaa ei löytynytkään  :D  Henkilökunta oli ystävällistä ja aamupalakin ihan kohtuullista, hiukan samankaltaista tosin joka aamu, mutta hyvin upposi :D  (SUOSITTELEN;)

               RUOKAPAIKOISTA:D

 Mihinkään "kielenvievään" emme törmänneet , mutta steaku Haoss nimistä pihvipaikkaa (vanhassa kaupungissa)emme todellakaan suosittele kenellekään , (kuivia pihvejä reippaasti kalliimmalla , kuin muualla ja kehtasivatkin  vielä mainostaa itseään kaupungin parhaana pihvipaikkana ) , toinen jota taas ehdottomasti suosittelemme  (ruoasta en tiedä, mutta paikkana "pakko nähdä" kohde on Austrumu Robeza (suom. Itäraja) , olut nyt ainakin oli hyvää ja halpaa ja clubi itsessään oli niin neuvostoaiheinen, niin neuvostoaiheinen , että tätä ei osaa edes kertoa , tuo kannattaa katsastaa itse !

1254906190_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

 Clubissa esitetään myös ohjelmaa, ainakin teatteria ja paikka onkin aiemmin neuvostoaikana käsittääkseni toiminut teatterina .

1254906147_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

... Pieniä yksityiskohtia...

 1254906372_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

 ... Vessanäkymää...

  Muista: Austrumu Robeza , osoite vagnera iela 8  

                       RIIAN NÄHTÄVYYKSIÄ

Riika = "pikku-Pariisi" , "pohjoisen Pariisi", "Baltian - Praha"  , kaikkea tuota todellakin ja vielä paljon muuta . Kolme päivää ei riittänyt , kuin hieman pinnan raapimiseen, mutta päällimmäiseki jäikin mieleen, että tänne on tultava uudelleen ja vieläpä pian .

  Riika on saanut alkunsa pienenä kalastajakylänä ja paisunut nytemmin Latvian pääkaupungiksi samoiten kuin Baltian maiden väkiluvultaan suurimmaksi kaupungiksi .

 Kaupunkioikeutensa Riika sai 1201 ja Hansaoikeutensa 1282 .

Meillä jäi Riian katseluun kaksi kokonaista päivää, joista toinen pyhitettiin "ostoksille" ja toinen nähtävyyksille, joten hiukan niukanpuoleisesti ehdittiin noita katsastaa , mutta jotain nyt kuitenkin .

  Lähellä raatihuoneen toria sijaitsee pyhän pietarin kirkko : Ensimmäiset maininnat kirkosta löytyvät historiankirjoista vuodelta 1209 , eli ikää löytyy tälläkin kauniilla rakennuksella . Kirkossa piipahdimme sisälläkin ja sieltä löytyi muunmuassa valokuvanäyttely, jossa kuvia kirkon aiemmista vaiheista , aika vaikuttavia olivat kuvat vuodelta 1941 , jolloin kirkko oli toisenmaailmansodan aikuisissa pommituksissa mennyt "melko romuun kuntoon"  , mutta tuosta se on taas ehostettu entistä uljaampaan asuunsa .

1254905328_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

 Huimapäille löytyy kirkosta myöskin hissi, jolla voi "kivuta "hiukkasta yli 70 metrin korkeuteen näköalatasanteelle, josta (vissiin) varsin näyttävät näkymät yli Riian kaupungin. (mulla on riesana tuo korkeanpaikankammo, joten väliin jäi...;(

 Itse vanhankaupungin kapeilla kujilla, mukulakivikaduilla ja kauniita rakennuksia ihastelemassa olisin voinut kuluttaa vaikkapa vuoden . Taloissa oli lukuisia ihastuttavia yksityiskohtia ja aina kun oli kuvitellut törmänneeni Riian kaunimpaan rakennukseen tuli kulman takaa vastaan uusi , vielä kauniimpi .

1254905285_img-d41d8cd98f00b204e9800998e 

Vanhan Riian ympärille levittäytyvien puistojen välittömässä läheisyydessä sisaitsee myös ehdoton "must" kohde : Vapauden muistomerkki , merkki pystytettiin 1935 juhlistamaan itsenäistä Latviaa , (10-v myöh) Neuvostoliiton miehitettyä Latvian alkoivat muutoksen tuulet puhaltamaan myöskin monumentin juurella . Tähän asti ihmiset olivat tuoneet kukkia muistomerkin juurelle ja se tietysti kiellettiin neuvostovastaisena toimintana ehdottomasti . latvialaiset eivät kiellosta perustaneet ja tämän seurauksena tuli "pienoisina" rangaistuksina muunmuassa kyydityksiä siperiaan:(   Monumentti on upea ,huipulla "tiirailee" kansaa vapaudenjumalatar Milda , joka pitelee kolmea tähteä, jotka taasen symbolisoivat Latvian kolmea maantieteellistä aluetta, joista koko Latvia koostuu . Veistokset monumentin juurella symbolisoivat taasen vapautta, perhettä, työtä ja kansallista voimaa.

1254906751_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

 Aiemmin  mainitsinkin jo puistoista ja niistä emme  ehtineet kurkkaamaan kuin ensimmäiseen nimeltään Bastejkalns . Aivan ihana ja ihan oot nuija , jollet tuonne mene , kun vain tilaisuus koittaa !  :D   Puisto on kaunis, hyvinhoidettu kokonaisuus , joka pitää sisällään ihania istutuksia , "riippupuita", patsaita, puroja, jopa vesiputouksen, sekä siltoja ja nämä sillat juuri tekevät tästä ihanaisesta puistosta vielä ultraromanttisenkin:D  Latvialaisilla pariskunnilla on tapana vihkimisensä jälkeen käpytellä puistoon ja puistossa taasen on näitä kanaalin ylittäviä siltoja useita, joihin taasen tuore pariskunta ripustaa lukon , johon on kaiverrettu pariskunnan nimi ja avain heitetään sillalta veteen . Tällä taataan pariskunnan avio-onni ja jos se noin pienestä on kiinni niin eiköhän meidän Suomalaistenkin (joilla joka kolmas liitto päättyy eroon ) kannattaisi harkita samansuuntaista ... Aurajoen ylittäviin kaiteisiinkin mahtuisi lukko poikineen , ja heitelläänhän sinne jo nytkin kaikenlaista ,polkupyöristä lähtien ...

1254906985_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

1254906937_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

 

 

1254905156_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Raatihuoneen torin välittömässä läheisyydessä sijaitsee myöskin mustapäiden

 talo (nimetty mustapäiden killan mukaan , joka oli ulkomaisten kauppiaiden veljesjärjestö ja piti sisällään vain naimattomia miehiä ) Rakennus on tiettävästi 1300-luvulta ja mustapäidenkilta aloitti rakennuksen käytön 1713. Upea rakennus, joka kylläkin omaan silmääni oli jo miltei liiankin pramea , mutta sen sijaan mustapäiden talon kyljessä sijaitseva neuvostoaikainen (Riian rumin rakennus?) ei kauneudellaan vakuuttanut, mutta sisältö oli aika vaikuttava . Rakennuksessa sijaitsee  Latvian miehitysmuseo , Museon tärkeimmät rahoittajat ovat : "Maailman vapaiden Latvialaisten yhdistys " Amerikan Latvialaisyhdistys, Latvialaisrahasto , Latvialaiset seurakunnat sekä yksityiset rahoittajat " , museossa ei ole pääsymaksua , mutta pienet lahjoituset ovat toivottavia .

1254905187_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

 Museo kertoo miehityskauden tapahtumista 1940-1991 . Museo oli " ajatuksiaherättävä " käyntikohde . Itse olisin suonut siellä olevan enemmänkin tietoa ja kuvia myös miehityksen loppuvuosilta, kun nyt museosta jäi aikalailla "sotaisa kuva" voimaan. Kaikenkaikkiaan käymisen arvoinen kohde tuokin !

                 OSTOSPAIKKOJA

 

Ostospaikoista kannattaa nyt ainakin mainita keskustori (central tirgus), joka on euroopan isoimpia markkina-alueita ja , jossa aito Latvialaisia näkee aivan toisella tavalla, kuin vanhankaupungin kansainvälisemmässä miljöössä . 

 1254905595_img-d41d8cd98f00b204e9800998e 

  Tori sijaitsee linja-autoaseman ja rautatieaseman välissä . Torikompleksissa on viisi hallia (Zeppelin hallit, rakennettu alunperin 1. maailmansodan ilmalaivoja varten , ovat käsittääkseni Saksalaista alkuperää, jotka on sieltä ostettu ja kuljetettu Riikaan, jossa sitten pystytetty ?   (Huom; Tämä tieto ei ole Faktaa!!!:D   )  Hallit ovat isoja kuin mikä , ja pitävät sisällään yksi lihaa, yksi kalaa , yksi hedelmiä, leipää, vihanneksia jne . Liha näyttää olevan Latviassa törkeän edullista ja ihan helekutin herkullisen näköistä , siinä voi poutun pojat kalveta kateudesta , Latvian poikien lihan vierellä :D

 Hallien vieressä on vielä jumaalaaton ulkotorialue, jossa myydään kaikkea mahdollista ja mahotonta tissiliiveistä tupakkiin . Joitakin edullisia artikkeleja torilta löytyy, mutta tiedä sitten laadusta ...;)   Laittaisin kuitenkin "must" kohteisiin tämänkin , täällä näet sitä todellista Latviaa !

  Isoja tavarataloja, Stockmannia ja muita löytyy Riiasta monta . Samoin vanhankaupungin kujilla on vierivieressä ostospaikkoja . Kenkäfriikkejä taitavat olla kaikki Latvialaiset kenkäkauppojen määrästä päätellen ...

1254907165_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

 Meripihkakoruja oli paljon myynnissä ja itse löysin lelukaupasta Muksiksen ...  (meidän lasten lemppari ) Tuttu kaveri Eduard Uspenskin kirjasta Krokotiili Gena ) ... Tämä mamma oli ihan pähkinöinä, kun Muksis näyttäytyi lelukaupan ikkunassa ja niin olivat lapsetkin kotona Muksiksen nähtyään:D

1254905378_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

                      YHTEENVETO

 

Riika on ihana . Tykäistyin vanhankaupungin tunnelmaan . Puistoihin rakastuin . Latvialaisista jäi myönteinen kuva ystävällisinä ihmisinä tosin pirun kiireisinä . latvialaiset eivät osaa kävellä , kaikki juoksevat ... Ainakin Riiassa ...   Jopa maanalaisissa käytävissä  oli oma "erilainen" tunnelmansa , kerjäläisine kaikkineen . Kalahallissa oli niin paljon eksoottisia kaloja , että kannatti katsastaa , ainut , joka ei saanut hyväksyntää omassa suussani oli kuuluisa Riian musta balsami (yrttiviina , joka maistuu... hirveältä... )   Kuuluu kuitenkin niihin pakollisiin Riian tuliaisiin yhdessä paikallisen Laima suklaan kanssa, joka taasen maistuu ... yllättävän hyvältä :D

1254907447_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

1254907297_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

1254906457_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

 Menkää ihmeessä Riikaan , vain tunnin lento Tampereelta , Rayanairilta saa halvimmillaan kympillä edestakaiset lennot, majoittuminen on vahintäänkin edullista ja katseltavaa riittää kaikille .    ... Ei se kaljakaan kallista ole , "Itärajalla" bisse maksoi 0,80 latia puolen litran tuoppi (1,20E) , joten sinne vaan , hus, hus :D

  Puluja kaupunki oli pullollaan . Hauskimmat niistä olivat Pietarin kirkon seinustassa huilua soittamassa olleen miehen kaverit . Mies soitteli nokkahuiluaan ja pulut kuuntelivat laumana vieressä , aina uuden kappaleen alkaessa lensi muutama puluista miehen huilun päälle istuskelemaan ja selvästi nauttimaan musiikista :D

1254905884_img-d41d8cd98f00b204e9800998e