Pitkään, pitkään aikaan ei ole tullut kerrotuksi Eetun kuulumisia, joten niistäkin voisi jotain kertoa, nyt kun vihdoin on aikaa. Vuodenvaihteessa oli kuntoutussuunnitelman teko Eetun koululla ja sitä ennen Eetu kävi näyttäytymässä puheterapeutilla, fysioterapeutilla ja toimintaterapeutilla, sekä viimeisenä neurologilla. Diagnoosi on edelleen: Erittäin vaikea dyspraktinen puheentuoton häiriö ja keskivaikea motoriikan kehityshäiriö. Puheentuotonhäiriössä on mukana sekä verbaalista, että oraalimotorista dyspraksiaa. Sama dyspraksia näkyy sekä karkea, että hienomotoriikassa. Kongnitiivinen oppimiskyky on Eetulla hyvää.

 Tämän vuoden tavoitteisiin kirjattiin toiveet: Puheen edelleen selkeytyminen niin, että vieraammatkin saisivat selvää . Yhteisleikkeihin osallistuminen ja yleensä kommunikointi ja leikit vieraiden lasten kanssa sekä liikuntataitojen lisääminen (lähinnä vedessä) , sekä arjen pukemisissa , ovien avaamisessa, turvavöiden aukaisussa yms.

  Orakoje jäi jo jokin aikaa sitten pieneksi, joten se on nyt meillä tauolla. Orakojeesta oli selvästi hyötyä. Puhe on jonkinverran selkeytynyt , s-kirjain ilmestynyt puheeseen ja useimmiten oikeaan paikkaankin. Kimitys on vähentynyt selvästi ja puhe on jonkinverran myös hidastunut. Tuosta kaikesta huolimatta puhe on edelleen hyvin epäselvää!

  Puheterapeutin arvio Eetusta oli: reipas ja hienosti yhteistyössä oleva, puhelias, hoksaava poika. Puhuu rikkain, monipuolisin lausein , joista tosin on vaikea saada selvää. Ääni on välillä korkea, ja jonkin verran nasaali. R kirjain puuttuu puheesta kokonaan, puheessa kuulluu myös konsonanttiyhtymien yksinkertaistumisia, vokaalimuuntumia, äänteiden paikanvaihtumia, assimilointia, huulioäänteiden p/ ja m/ sekoittumista. Nimeäminen, sanastonhallinta ja kuullun ymmärtäminen oli testattaessa erinomaista ja ylsi  reippaasti yli ikäisten keskitason. Auditiivinen sarjamuisti jäi kapeahkoksi , numeroiden luettelointi jonkin verran alle ikäisten keskiarvon . sarjoittamisen vaikeus näkyy puheessa, samoin kuin liikunnassa. Lukemisen valmiudet ovat avautumassa.

 Toimintaterapeutin arvio: Hoksaava poika, iloinen ja avoin. Keskittymiskyky hyvä ja tekee tehtävät huolellisesti. Asennon ja tasapainon hallinnassa vaikeuksia. kehonhahmotuksessa ja koordinaatiossa ongelmia. Suurimmat ongelmat ovat motorisessa suunnittelussa, ajastamisessa ja liikeiden eriyttämisessä. vaativaa koordinaatiota vaativat tehtävät kuten pallonheitto ja kiinniootaminen ovat vaikeita. Visuomotoriikkaa mittaavissa tehtävissä eetu suoriutuu hyvin . Eetun kynäote on hyvä (kiitos sinnikkään harjoittelun ja tukikynän käytön) ja leikkaaminen onnistuu hienosti. Fysioterapiassa lähinnä ilmenee enää arkuutta uusiin tilanteisiin ja varsinkin vesi on hyyyyyyyyvin haasteellista Eetulle. Eetu sai tälle vuodelle viisi kertaa allasterapiaa tutun fysioterapeuttinsa kanssa ja näistä kerroista on käyty nyt kaksi ja tulokset ovat olleet loistavia! Fysioterapiassa on edistyminen ollut alusta asti huimaa ja nyt vihdoin tuntuu vesi "auenneen" Eetulle ja rohkeus vedessä on lisääntynyt mielettömästi!

  Puheen suhteen meillä on taas "ongelmavaihe". Eetu tiedostaa hyvin puheensa heikkouden ja kontaktinotto muihin lapsiin on siksi jäänyt miltei kokonaan. asia on selvästi nyt noussut pintaan ja aivan viimepäivinä on asian tiimoilta ollut itkukohtauksia sekä koulussa, että kotona. Viimeisin oli juuri, kun koulurepusta löytyi luokkakaverilta saatu kutsu kaverisynttäreille. Tiedän, että kundi olisi varsin mieluusti osallistunut noihin, mutta kuultuaan, että en itse voi tulla mukaan oli avstauksena itku ja - en minäkään sitten mene, kun ei kukaan muu ymmärrä minua...

  Tuollaisissa tilanteissa, vaikkakin olen päättänyt etten suostu häntä milloinkaan "säälimään" tahtoo äidin sydän hajota pirstaleiksi!

  Katsotaan mitä tämä vuosi tuo tullessaan ja yritän päivitellä näitä "kertomuksia" hieman useammin...